O idee nobeleasca

Cand s-a dat pe Tunu’ Catodic - chiar in ziua omorarii Ceausestilor - filmuletu’ animat Ferma Animalelor, blocu’ E 6 in care (de bine/de rau) subzist, oraselu’, judetu’, nevasta-mea si tara au isbucnitara intr-un glas: DE UNDE STIE ?! (adicatelea, de unde stiuse Orwell ala, inca din 1955, ce va fi fost la noi, mai apoi?!)


Mult mai bizara decat nebuna clarviziune a scenariului cu pricina e insa o alta chestie, si mai a naii…! Dupa cum se cunoaste, Ferma nu s-a vrutara, in mintea orwelliana, decat o bascalire a Industrialismului, o stramba amara in contra Kapitalismului sarit de pe fix, si atat ! Nici vorba ca GO sa se refere, in urzelile textitatilor sale, la figura Lagarului Socialist si cu atat mai putin la moaca Societatii Socialiste Multilateral Dezvoltate (SSMD), a lui Nea Nicu al nost’ (care si el - bag pixu’ in foc pentru asta - stia tot atatea despre Orwell, pana inclusiv in decembre targovistean, cat si despre Woi-Kan). Si cu toate astea, dobitoacele orwelliene par a fi special comandate pentru SSMD, ole…!

Ca Einstein, carele pus in fata experientelor chinezesti ale altui Albert (Abraham Michelson)), fu nevoit sa taie-n carnea bunului simt, comprimand spatiu’ si dilatand timpu’ - si facand inca o data, s-ar zice, lumina -, si eu, in virtutea experientei iepocale si a neaosei realitati, ce par sa fi imitat halucinant fictiunea orwelliana, ma vazui silit a trage, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, urmatoarele concluzii: a/ SSMD, forma suprema a Socialismului, reprezinta in acelasi timp Ultimu’ Stadiu de Degenerare a Industrialismului si Kapitalismului ; b/ in acest Stadiu, plopu’ face pere si rachita micsunele…!


Plaudite, cives, caci o asa descoperire, v-o spune mandea, ar merita Premiu’ Nobel, dar cum nici Einstein nu l-a primitara in ’905, ci-n ’22, asa si noi…Asta in caz ca nu voi avea, bag seama, discutii cu dl Manolescu, care in nr.35/91 al „Romaniei literare” scrise deja - sper ca intr-o doara, furat de stil! - cum ca „comunismul este un capitalism malignizat”, ceea ce ma-ngalbeni de-a binelea, fiindca realizai ca sunt in pericol de-a pierde paternitatea unei idei nobelesti... Si ca sa nu ajungem a ne certa - ceea ce nu mie mi-ar cauza, se-ntelege! -, il rog pe domnu’ sa jure pe barba Preafericitului Tanase ca, atunci cand va primi Premiu’ Nobel, insa pentru PACe, ma va credita, pana la urmatoru-mi, cu: 12345,01 lei reprezentand restanta-mi la bloc a l’heure qu’il est ; 8888 lei contravalorand reparatia masinii mele Flying Fish seria 30277, cu care am datara de pamant pe 19 august curent, din motive pe care dl si le poate imagina, plus ca de-a doua zi era sa fac si alta prostie, de altfel deconspirata au moment ou, dlui…Lucrum cessans i-l cer (cu anticipatie) spre a-mi repera cat de cat onoarea de „poet adevarat”, familist & somer, caci vorba aia: nobel esti, nobel traiesti

Sa revenim insa la oile noastre…Va spuneam mai-nainte ca SSMD e, in fapt, al mai baban Kapitalism sau cam asa ceva. Postulatu’ meu - pe care belferii n-au decat sa-l sistematizeze ca lumea, daca tot nu mai trebuie demonstrat - e ca orice Kapitalism ce-ar sari de pe fix sau caruia i s-ar implementa puciosu’ program 29 octombrie/ 7 noiembrie, s-ar duce glont spre Viitoru’ Luminos, adicatelea spre SSMD. In primu’ caz, VL s-ar confunda cu Ferma Animalelor (FA), iar in celalalt, VL=SSMD (de unde putem deduce ca FA=SSMD). Ceea ce nici nu mai trebuia demonstrat, nu-i asa ?!


Bre cetitori, pai daca tot am devenitara cetateni ai Republicii Kapitaliste Romania, hai sa facem un pic de economie politica capitalista (nu va speriati: e foarte usor sa faci economie, si politica, si capitalism, cand n-ai un ban in buzunari!). Idealu’ oricarui capitalist ce se respecta e sa ajunga cat mai concentrat, mai centralizat si mai monopolizat posibil, da? Pai, patronu’ nost’, statu’ SSMD, atinsese hat demult acest ideal ! Proletaru’ clasic din capitalism, la randu-i, dispune doar de forta-i de munca vie - cand nu e moarta! - a carui reproductie zilnica si-o gadila cu-n amarat de salariu, cand nu si-o freaca cu un lucios mangal, nu ? Pai, oamenilor nostri noi, „conducatorilor” nostri de clasa, pe langa faptu’ ca li se luase si prispa din batatura (apud Dinescu), nu li se mai dadea nici malaiu’ intreg, de la o vreme, de unde si dubla lor calitate: de rasi in cap si ’ututi in ’Ur s.cl... Ei bine, v-as mai zice eu cateva despre comunizmu’ vostru ipercapitalist, mult iubitilor si stimatilor, dar vad ca tartorele de Vlasie imi face semn ca i-am papat quadratii, ficatii, asa ca pa & pusi si va promit ca data viitoare, daca o sa mai am chef, voi finaliza pentru dumneavoastra nobeleasca-mi idee…

Calende, octombrie 1991