Ce se intampla cu dvs, domnilor ?!

Va sa zica, nu ne ajungea nenorocirea ca multi dintre intelectualii romani de azi facura “politica” exact atunci cand ar fi fost cazul sa se abtina, adica pe vremea lui Ceausescu, cand intelighentia se buluci in PCR si conceda la intinate pomeni de partid si de stat, in timp ce dictatorul, in cardasie cu Activistii & Securistii, “aranja “ tara pe termen lung…!; nu ne fu prea destul ca dupa “Revolutie” multi dintre intelectualii ce se “inrolara” sub Ceausescu nu mai vrusera, culmea, sa auda de politica, descoperind brusc ca politica e o “curva”, fara sa bage de seama ca prin “impartialitatea” lor - hic et nunc - ii avantajeaza tocmai pe cei ce nu urmaresc sa aiba de a face, “la partid”, decat cu-o adunatura de mameluci, pe care sa o manipuleze ca la teatrul de papusi...!; nu ne ajungea - “mai mult decat atat”! - nebunia ca intelectualii care practicara cea mai nedemna slugarnicie pe vremea odiosului si sinistrei, servind atunci in primele randuri cultul personalitatii ignobilului cuplu si militand gros pentru PCR, tocmai ei, dupa scurte ezitari in decembrie ’89 - cat sa scoata botu’ din vizuina si sa amusineze in stanga si-n dreapta - , sunt lansati Azi intr-o si mai odioasa “politica”, transformati in grotesti acuzatori ai victimelor campaniilor lor de ieri, in cinici promotori ai teoriei ca n-ar exista, vezi nene, nici o deosebire intre cei ce gustara rahat cu varfu’ unghiei - caci ispita era mare, s-o recunoastem! - si cei ce hapaira cu polonicul...! Nu...!, de parca urgiile astea nu ne erau de ajuns, trebuia sa asistam si la abandonurile rarissimilor nostri oameni de caracter si pondere civica, la implinirea, iata, a celor mai negre profetii legate de soarta stupid-ului people...!

Exempli gratia ! 1) nu fu dl Emil Constantinescu, el insusi, erou’ ce clama mai an ca e predestinat a ne scoate din Pustiie (si care il imbranci in 1992 de pe traictoria Proximei, in chiar scopul de a-si implini scrisa, pe dl Manolescu!), iar 2) dl Manolescu, la randu-i, nu fu cel care sacrifica Partidul Aliantei Civice de dragul unui eon politic presupus mai vartos, dansul nepregetand insa sa-si dea apoi demisia dintr-o inalta pozitie a acestuia din urma, preferand sa fie “un sinucigas politic de profesie, decat un supravietuitor politic de profesie” - cum singur o spune - si lasandu-ne in consecinta (ca si dl Constantinescu de altfel) pe mana sigura a dlui Isarescu, ca pe Dacia Felix, am fi tentati sa zicem, daca ne-ar mai arde de glumite...?!

Sa nu fi cunoscut dnii Constantinescu si Manolescu - ca sa ne oprim la aceste exemple - adevarul elementar ca in politica locul lasat gol se reincarca automat, “rezervarile” fiind excluse ?! Din doua una: ori responsabilii domni au considerat ca locurile eliberate prin retragerea dansilor vor fi ocupate imediat si garantat de urmasi de nadejde, “veteranii” putand sa plece linistiti la vatra ; ori sarmanilor cavaleri, satui de tristele “figuri” ce li se facura cu duiumul si plictisiti sa se tot bata cu morile de vant, in vreme ce altii se plimba degajati prin gradinile de la Akademos sau o fac pe abstrasii in turnu’ de fildes, nu le mai pasa nici lor de nimic ...!

Pentru Mafia Rasariteana va fi de-acum floare la ureche sa implementeze - ca sa folosim niste teremeni la moda - “softul” pe care isi propusese sa-l “faca” chiar prin “Revolutia din Decembrie” si pe care l-ar fi “instalat” chiar de atunci, de altfel, daca niste civili precum Coposu, Diaconescu, Ratiu, Cornea, Cunescu, Ticu Dumitrescu, Blandiana, Caramitru, Dinescu, Bacanu, Manolescu, Constantinescu, Plesu, Ulici si alti cativa nu i-ar fi virusat, intr-o oarecare masura, programu...

Ca Spânul contingent - nu spui tzine, persoana importanta ! - s-a jucat tot timpul cu noi ca odinioara cu naivul Harap Alb o dovedeste reactivarea zilele trecute a fostului “ierou” al Pietei Universitatii - pe care acum zece ani era cat pe-aci sa-l beatificam drept Sfantu’ Marian al Golaniei ! - pe post de prezidentiabil 2000 al partidei... nationale, sub bagheta Maestrului Gil, de iti vine sa crezi ingrozit ca si alte prospaturi de pe piata politica aborigena, pe care ai nostri le inghit pe nemestecate, cu ochii la lupu’ de opereta Nea Nelu, exhibat de subt podu/pragu electoral, ar putea fi tot “conserve” fabricate de zeci de ani...!

Iar daca Activistii & Securistii etaleaza o asemenea abilitate politica, batandu-ne mar pana si-n antilumea lumii lor, nu e oare normal ca “valorile” invinsilor - onoarea, loialitatea, abnegatia, cinstea, cultura, moralitatea - sa fie calcate in picioare de toata lumea ? Nu cumva are dreptate pragmaticu’ domn V.Stoica cand sustin ca e mai rational sa ne dam pe mana invingatorilor de Ieri-Azi, ca sa putem trece in fine puntea, chit ca eu unul nu prea pricep unde duce puntea asta: doi pasi la dreapta linisor si alti trei pasi la stanga lor...? Parol...? Tot inainte, tov...?! C’es copil...?!!

Romania libera, 2 septembrie 2000